V sobotu 27. ledna 2024 v kostele sv. Jana Boska na Šumbarku jsme slavili liturgii k oslavě sv. Jana Boska s provinciálem salesiánů P. Martinem Hobzou SDB.
U oltáře s ním koncelebrovali P. Petr Piler SDB farář, P. František Baroš SDB důchodce, P. Martin Šmíd děkan a Jindřich Honěk, trvalý jáhen. Pěvecký sbor doprovodil slavnost zpěvem a na závěr byla klasická kytarová píseň „Dej mi duše“.

Provinciál Martin v homilii připomněl odkaz Don Boska hlavně jeho působení mezi mládeží. V závěrečné besedě se zmínil, že salesiáni mají svěřenou farnost do roku 2028, a pak se uvidí, kdo bude bydlet na faře.

Letos si v rodině Don Boska připomínáme 200 let od snu Jeníka Boska, který měl v 9 letech. Hlavní představený salesiánů don Angel kardinál Artime vydal při této příležitosti na rok 2024 heslo tzv. Strennu.

„Věřím, že dvousté výročí snu, který ovlivnil celý způsob života a myšlení Dona Boska a zejména jeho způsob vnímání Boží přítomnosti v životě každého člověka a v dějinách světa, si zaslouží, aby byl Strennou, která bude provázet výchovný a pastorační rok celé Salesiánské rodiny. Může být převzata a dále zkoumána v evangelizačním poslání, výchovných intervencích a v aktivitách sociální podpory, které dělají skupiny naší rodiny všude na světě, rodiny, která nachází svého inspiračního otce v Donu Boskovi,“ píše don Artime v komentáři ke Strenně 2024.

Jindřich Honěk

Oslava svátku Dona Boska v kapli P. M. Pomocnice křesťanů proběhla v úterý 30.1.2024 a po ní také malé pohoštění pro příznivce Dona Boska.